ציסטות שחלתיות הינן גידולים של השחלות אשר עשויים לגרום לתסמינים כגון: דימום נרתיקי בלתי סדיר, כאבים, או תחושת תפיחות של הבטן. גידולים אלה הינם על פי רוב שפירים, ורובם נובעים מהפרעות בביוץ (לדוגמא זקיק שגדל ביתר), אם כי אחוז קטן מתוכם עלול להיות טרום-סרטני או אפילו סרטני.
כללי
אבחון
האבחון מתבצע על ידי בדיקה גינקולוגית ועל-קול (אולטרסאונד) של האגן בגישה נרתיקית ו/או בטנית. על פי רוב ניטלות גם בדיקות דם לסמני-שחלה (הקרויים גם סמנים גידוליים) אשר עשויות לעזור באבחון אופי הציסטה ולצורך הבחנה בין ציסטה שפירה ובין ציסטה טרום-סרטנית או סרטנית.
טיפול
הטיפול תלוי באופי הציסטה (דהיינו גודלה, המבנה שלה בבדיקת אולטרסאונד, והתסמינים שלהם היא גורמת). לעיתים ניתן להסתפק במעקב הכולל בדיקות אולטרסאונד עוקבות. הדבר נכון בעיקר לציסטות שפירות הנובעות מהפרעות בביוץ והנוטות להיעלם עם הזמן.
במקרים אחרים יש צורך בניתוח לכריתת הציסטה, או לכריתת שחלה (על פי רוב בנשים לאחר גיל המעבר). הניתוח המועדף נעשה בטכניקה לפרוסקופית, דהיינו ללא צורך בפתיחת בטן.
הטכניקה כוללת שימוש בסיב אופטי לצורך הסתכלות לחלל הבטן, וביצוע הניתוח דרך חתכים קטנים בדופן הבטן. טכניקה זאת כרוכה בהחלמה מהירה ביותר, אחוזי הצלחה מצויינים וסיכון נמוך.