שרירנים (מיומות) של הרחם

כללי

שרירן (מיומה) הינו גידול שפיר בד"כ של דופן הרחם אשר נוטה להופיע בנשים החל מהעשור הרביעי לחיים. שכיחותו של גידול זה הולכת ועולה עם הגיל אך נסוגה לאחר גיל המעבר עם הירידה ברמות ההורמונים השחלתיים.

הסיבה להיווצרותם של שרירנים אינה ידועה, אך מדובר בבעיה שכיחה למדי המופיעה ביותר מ-10% מן הנשים שמעל גיל 40. במקרים רבים מופיעים מספר שרירנים בו-זמנית, מצב הנקרא 'רחם שרירני'.

שרירנים רחמיים מפריעים להתכווצות הרחם בעת וסת ועל כן הם עלולים להסתמן בדימום ויסתי כבד וממושך. במצבים קיצוניים עלול להתפתח חסר דם (אנמיה) שעלול אף להיות מסכן חיים. במידה וממדי הרחם גדלים במידה ניכרת, מופעל לחץ של הרחם על איברים סמוכים (כגון מערכת השתן) אשר עלול להביא לתפיחות הבטן ולחסימה חלקית או מלאה של המערכות המאספות של דרכי השתן או ללחץ על מערכת העיכול.

אבחון ומעקב

אבחון ומעקב אחר שרירנים רחמיים מתבצע באמצעות בדיקה אגנית בשילוב עם בדיקת אולטרסאונד. הטיפול תלוי במספר גורמים, כולל גיל האישה, גודל, מספר ומיקום השרירנים, גודל הרחם הכולל, כמות הדימום, חומרת האנמיה ומידת הלחץ של הרחם על האיברים הסמוכים.

במצבים קלים יחסית ניתן לעקוב אחר גדילת השרירנים באמצעות בדיקות אולטרסאונד עוקבות אך במצבים קשים יש צורך בהתערבות פולשנית או ניתוחית. זו כוללת כריתת השרירן או הרחם כולו בטכניקה זעיר פולשנית כגון היסטרוסקופיה או לפרוסקופיה. ניתוחים אלה כרוכים בתוצאות מצוינות, החלמה מהירה ושיעור סיבוכים נמוך.

במצבים קיצונים, כאשר מדובר ברחם מוגדל באופן ניכר לעיתים אין מנוס מניתוח לכריתת רחם בגישה פתוחה (כלומר תוך פתיחת הבטן), אשר כרוך במשך אשפוז מעט ארוך יותר.

צרו קשר עם פרופ' יורם אברהמוב


דילוג לתוכן